Perşembe, Nisan 25, 2024

Kurbağa Gibi Suda ve Karada Yaşayabilen Canlı: Benekli Semender

-

Kurbağa gibi suda ve karada yaşayabilen canlı olan benekli semenderamfibiler sınıfındandır ve genellikle koyu kahverengi veya siyah renge sahiptir. Ek olarak sırtında ve yanlarında sarı / turuncu lekeler vardır, karın bölgesi gridir. Bu amfibi geniş bir kafa yapısına ve gövdesinin her iki yanında dikey oluklar bulunan pürüzsüz bir deriye sahiptir. Sırtlarında ve kuyruklarında bulunan bezler, tehdit altında hissettiğinde yapışkan zehirli bir sıvı salgılar.

Benekli bir semenderin görünümü, yaşam döngüsü aşamasına bağlı olarak farklılık gösterir. Metamorfoz geçiren bir canlı olan benekli semender, larva döneminde suda yaşar ve dış solungaçlara sahiptir. Sırtı, donuk yeşilimsi bir renge daha yakındır, kırmızıya çalan kuyruğu ve soluk bir karnı vardır. Larvalar yumurtadan çıktıklarında yaklaşık 1.25 santimetre uzunluğundadır. Benekli semenderler 15 ila 25 santimetre uzunluğa erişebilir, dişiler erkeklerden daha büyük olma eğilimindedir.

Benekli Semenderlerin Yaşam Alanı

Kurbağa gibi suda ve karada yaşayabilen canlı olan benekli semenderler, Amerika Birleşik Devletleri’nin doğusunda Atlantik kıyısı boyunca ve Florida hariç güneydoğu eyaletlerinde bulunabilir. Yaşam alanları batıda Teksas’a ve kuzeyde Kanada’nın doğu kısımlarına kadar uzanır. Bataklıklar, göletler ve ilkbahar havuzları (geçici veya mevsimlik su havuzları) gibi durgun su kaynaklarının yakınlarında sert ağaç ve karma ormanlarda yaşarlar. Kendilerini tehdit edebilen canlılar arasında kokarcalar, rakunlar, kaplumbağalar ve yılanlar bulunur.

Beslenme Alışkanlıkları ve Yaşam Evreleri

Larva evresinde yaşayan benekli semenderler böcekleri, küçük kabukluları ve diğer suda yaşayan omurgasızları yiyerek beslenirler. Yetişkinleri ise orman zemininde buldukları solucanları, salyangozları, örümcekleri, kırkayakları ve diğer omurgasızları yakalamak için yapışkan bir dillerini kullanır.

Benekli semenderler birkaç yaşam evresinden geçerler, yumurta, larva, genç ve yetişkin. Yumurtalarını su altına bırakırlar, bu nedenle larvalar yumurtadan çıktıklarında su ortamlarında nefes almak için dış solungaçlarına, yüzmelerine yardımcı olacak geniş bir kuyruğa ve zayıf bacaklara sahiptir. Larvalar yavrulara dönüşürken suda beslenirler. Yavru ve yetişkin semenderler karada yaşar, bu evrede ciğerleri ve güçlü bacakları vardır. Benekli semenderler, kışın sonlarında ve ilkbaharın başlarında, sıcaklıklar artmaya başladığında ve yağmurlar geldiğinde üreme havuzlarına göç ederler.

Benekli semender yumurtaları bazen yeşil algler içerir. Algler, semender embriyolarının ürettiği karbondioksiti tüketecek ve onu embriyoların kullanabileceği oksijene çevirecektir. Bu bir mutualizm örneğidir.

Yetişkin benekli semenderler ortalama 20 yıl yaşarlar, nadir de olsa 30 yılı gördükleri olur. Yırtıcı hayvanlar ve çeşitli hastalıklar nedeniyle benekli semenderlerin çoğu, karada yaşadığı aşamaya gelmeden ölür. İlkbahar aylarında oluşan mevsimlik havuzlar erkenden kuruyacak olursa, henüz larva aşamasından yeni çıkan yavrular ölebilir.

Nesilleri Tehdit Altında Mı?

Benekli semender popülasyonu sabit olarak kabul ediliyor, ancak bazı alt popülasyonları habitat kaybı nedeniyle azalmaktadır. Uluslararası Doğa Koruma Birliği, Kuzey Amerika’da bir milyondan fazla benekli semender olduğunu tahmin ediyor ve bu canlıların nesilleri hakkında ciddi bir risk bulunmadığı kaydediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

FOLLOW US

0BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
spot_img

Related Stories